Private equity

Investice typu Private Equity jsou dle západních standardů, zejména USA, Francie, Lucemburska a německy mluvících zemí včetně Švýcarského bankovnictví nedílnou součástí portfolia dolarových milionářů (kde tvoří často až 30% portfolia), ale i veřejných či soukromých institucí včetně neziskového sektoru a postupem času si nachází místo i u menších investorů v konvenčně řízených portfoliích jako první volba alternativní investice.

Na rozdíl od veřejně (burzovně) obchodovaných společností je tento typ investic tvořen zejména sítí specializovaných fondů, které akumulují kapitál investorů a následně majetkově vstupují do privátně vlastněných podniků se záměrem jejich aktivního řízení, realizují případné restrukturalizace, scelování jednotlivých entit do větších celků či využívání synergií mezi jednotlivými portfoliovými společnostmi. Cílem je odstranit nepotřebná aktiva a maximálně využít ta s vysokým výnosovým potenciálem. Vzniklé celky jsou následně prodány větším, zejména mezinárodním investičním skupinám, nebo jsou dále řízeny a výnosy vypláceny jednotlivým investorům.

Výhodou tohoto typu investování je menší korelace s akciovým trhem, praktická neexistence manipulace ze strany účastníků veřejných akciových trhů a obecně lepší kontrola vlastníka (zakladatele fondu) nad společností jako takovou

Ovšem výnosnost takového typu investování pro investory nezřídka dosahuje 15% p.a. s odpovídající mírou rizika.

 

Proč investovat do Private Equity?

 

Investoři zahrnují do svého portfolia Private Equity fondy z několika důvodů:

  1. Potenciál vyšších výnosů: Investice do Private Equity může nabídnout vyšší potenciální výnosy než tradiční investiční nástroje, jako jsou akcie nebo dluhopisy. Fondy Private Equity často investují do společností s vysokým růstovým potenciálem, což může vést k atraktivním návratům pro investory.
  2. Menší nebo žádná korelace s akciovým trhem: Private Equity fondy mají delší investiční horizont a v různých fázích hospodářského cyklu mohou uplatňovat různé strategie. Nejsou tedy tolik ovlivněny krátkodobými makroekonomickými událostmi jako konvenční trhy veřejné.
  3. Nižší volatilita a faktická nemožnost manipulace ze strany dalších účastníků trhu: Private Equity fondy nejsou náchylné k manipulaci a víceméně rigidní k tvoření tzv. investičních bublin nebo neočekávaných propadů, neboť část informací, se kterými pracují, jsou přístupné jen managementu fondu a portfoliových firem (např. nová dominantní zakázka, krachující konkurence apod.)
  4. Dlouhodobý investiční horizont: Fondy Private Equity obvykle mají dlouhodobý investiční horizont, což může být atraktivní pro investory s dlouhodobými investičními cíli. Investiční horizont takového typu investování je minimálně 5 let, nezřídka však přesahuje i celý jeden hospodářský cyklus.
  5. Diverzifikace portfolia: Zahrnutí Private Equity do portfolia může pomoci investorům diverzifikovat svá investiční rizika. Private Equity fondy investují do různých odvětví, geografických oblastí a typů společností, což může snížit vystavení portfolia jednomu konkrétnímu trhu nebo odvětví.
  6. Aktivní správa: Private Equity fondy často realizují aktivní správu svých investic a spolupracují s managementem investovaných společností na optimalizaci jejich výkonu a hodnoty. To může vést k vytvoření dodatečné hodnoty pro investory.
  7. Možnost investovat do soukromých společností: Private Equity fondy mají přístup k investicím do soukromých společností, které nejsou k dispozici na veřejných trzích. To může poskytnout investiční příležitosti v odvětvích nebo společnostech, které by jinak nebyly dostupné.

Celkově lze říci, že zahrnutí Private Equity do investičního portfolia může pomoci investorovi dosáhnout různorodých investičních cílů, včetně dosažení vyšších výnosů, snížení rizika a diverzifikace portfolia.

 

Private Equity dle fáze podniku, do kterého investují

 

Private Equity investování může být rozděleno do několika fází podle stadia rozvoje podniku, do kterého investují:

  1. Seed Stage (fáze základního financování): Investice do začínajících firem a start-upů, které potřebují finanční prostředky na vývoj produktu nebo služby. Často se jedná o investice angel investorů nebo venture kapitálových fondů.
  2. Early Stage (časná fáze): Investice do firem, které již mají zavedený produkt nebo službu, ale stále potřebují finanční prostředky na růst a expanzi. Typické investory jsou venture kapitálové fondy.
  3. Expansion Stage (fáze expanze): Investice do firem, které již jsou na trhu etablovány a generují zisky, ale potřebují kapitál na další expanzi, akvizice nebo rozvoj nových produktů nebo trhů. Mezi investory v této fázi patří jak venture kapitálové fondy, tak „Growth Capital“ investoři.
  4. Later Stage (pozdější fáze): Investice do zralých firem, které již mají stabilní příjmy a zisky, ale potřebují kapitál na další růst, restrukturalizaci nebo akvizice. Mohou sem patřit jak venture kapitálové fondy, Growth Capital investoři, ale zejména fondy typu Private Equity.
  5. Buyout (vykupování podílů): Investice do zavedených firem s cílem získat majoritní nebo dokonce veškerý podíl v podniku. Tento typ investic je typický pro fondy typu Private Equity, které mohou podnik restrukturalizovat nebo zvýšit jeho hodnotu před jeho dalším prodejem či jej dlouhodobě spravovat.
  6. Distressed Investing (investice do aktiv v ohrožení): Investice do firem, které se nacházejí v obtížné finanční situaci, například ve stavu úpadku nebo insolventnosti. Tento typ investic je také často prováděn soukromými kapitálovými fondy (private equity), kteří mohou převzít kontrolu nad společností, restrukturalizovat ji a pak prodat za zisk.

Každá fáze má svá vlastní rizika a výzvy, a tedy i specifické strategie.

 

Strategie Private Equity

Investiční fondy typu Private Equity jsou specializované subjekty, které investují do soukromých společností, obvykle s cílem získat podíl a pomoci těmto společnostem v jejich růstu a rozvoji. Zde jsou některé základní strategie, které takové fondy typicky využívají:

  1. Akvizice a restrukturalizace: Tato strategie zahrnuje přímý nákup podílu ve společnostech, které jsou buď v obtížné situaci nebo mají potenciál pro růst. Fondy Private Equity pak často provádějí restrukturalizaci, aby zvýšily hodnotu těchto společností, například optimalizací provozních procesů, snižováním nákladů nebo změnou strategického směřování.
  2. Růstový kapitál (Growth capital): Tato strategie se zaměřuje na investice do již existujících společností, které mají potenciál pro rychlý růst. Fondy Private Equity poskytují kapitál na podporu expanze podniků, vývoje nových produktů nebo služeb, rozšíření na nové trhy nebo akvizice jiných společností.
  3. Výstupní strategie: Fondy Private Equity vytvářejí hodnotu pro své investory tím, že buď prodávají své podíly ve společnostech, ve kterých investovali, nebo je uvádějí na veřejný trh v rámci IPO (Initial Public Offering). Tato strategie může být realizována prostřednictvím prodeje společnosti strategickému partnerovi, veřejné nabídky akcií nebo prodeje podílů jinému investičnímu subjektu.
  4. Management buyout (MBO) a management buy-in (MBI): V případě MBO nebo MBI fondy Private Equity poskytují kapitál a podporu managementu společnosti pro nákup firmy od stávajících vlastníků (MBO) nebo pro nákup firmy novým managementem (MBI). Tato strategie může být efektivní v případech, kdy má management silnou vizi pro rozvoj společnosti, ale nemá dostatek finančních prostředků k provedení transakce. V obecnější rovině hovoříme o transakcích LBO (Levered Buy-Out) a LBI (Levered Buy-In), kde je názvem zdůrazněna potřeba externího kapitálu („levered“), ale iniciátorem transakce nemusí být jen management, ale i jakýkoliv externí subjekt (např. samotný Private Equity fond).
  5. Diverzifikace portfolia: Mnoho fondů Private Equity uplatňuje strategii diverzifikace investičního portfolia, tj. investuje do širokého spektra odvětví a typů společností, aby minimalizovalo riziko a zvýšilo potenciální výnosy. Diversifikace může zahrnovat různé geografické regiony, odvětví, velikosti společností a období investice.
  6. Aktivní správa a její přidaná hodnota: Zatímco u konvenčních investic typu akcie či dluhopisu jsou investoři zvyklí aktivum nakoupit a víceméně vyčkávat, jak se investice vyvine v čase (kdy hovoříme o pasivní strategii), většina správců fondů Private Equity uplatňuje strategii aktivní, a tedy má ambici nakupované společnosti řídit, zefektivňovat, sdružovat, restrukturalizovat, optimalizovat vlastnickou či manažerskou strukturu apod. Fondy Private Equity často aktivně spolupracují s managementem investovaných společností, poskytují strategické rady a podporu při řízení a rozvoji podnikání. Tímto způsobem přidávají hodnotu investovaným společnostem a zvyšují potenciální návratnost investic.

Tyto strategie jsou často kombinovány a upraveny v souladu s cíli a strategií konkrétního fondu Private Equity a s podmínkami na trhu. Každá investice je tedy unikátní a vyžaduje pečlivé posouzení rizik a příležitostí.